Midden in de pagina staat een illustratie van een blauw wezentje. Deze heeft kringen rond zijn hoofd alsof die een hersenschudding heeft opgelopen. Het blauwe wezentje glimlacht heel breed, heeft gele smileys in zijn ogen en een shirt aan vol geld smileys. Rondom het wezentje staat de tekst geschreven: smile your way through, naar de titel van dit blog.

Smile your way through – art journal pagina proces

De tekst start onder de videolink. In deze opname lees ik dit blog aan je voor.

Voor sommige werkt het traditionele dagboekschrijven heel goed om gedachten, gevoelens en emoties te kunnen uiten en te verwerken. Voor sommige – zoals ik – is het in beeld brengen van de emotie, gedachte of situatie helpend hiervoor. Dit doe ik in een artjournal. Dit zou je kunnen vertalen als een creatief dagboek. In dit blog neem ik je mee in mijn artjournal pagina zodat je deze stappen zelf zou kunnen toepassen in je eigen proces.

SMILE YOUR WAY THROUGH; in mijn vorige blog kun je lezen hoe actief glimlachen mij heeft geholpen door momenten waarop ik worstelde met gevoelens van paniek en boosheid. Voor wie het vorige blog niet heeft gelezen of geluisterd, klinkt dit wellicht nogal belachelijk. Zo voelde het voor mij ook. Het voelt zwaar onnatuurlijk om jezelf te forceren te glimlachen als je vol zit van frustratie of angstgevoelens. De weerstand was dan ook groot. En hoewel ik zodra ik die glimlach op mijn gezicht perste elke keer vrij snel voelde dat het werkte, die weerstand bleef nog lang. Je voelt nu eenmaal niet van nature dat wil gaan glimlachen als je boos of paniekerig bent. Als dat zo was, was deze hele oefening niet van belang geweest. Dit gevoel van mezelf telkens weer zover zien te krijgen om in frustratie/wanhoop/boosheid te gaan glimlachen tot het ervan duizelde in mijn hoofd wilde ik vorm geven in dit artjournal spread.

Ik herinnerde me dat ik tijdens de Inktober Challenge van 2019 ( een challenge waarin je maand oktober iedere dag een illustratie maakt ) dat ik een zelfportretje had gemaakt waarin ik mijn gezicht had vervangen door een gele smiley. Tijdens de zoektocht naar dat zelfportret kwam ik een nog beter passende kandidaat tegen. De tekening in het lijstje op de foto hierboven komt uit dezelfde Inktober serie. Ik was toen nogal in het tekenen van deze wezentjes. Die ziet eruit alsof die een soort van hersenschudding heeft opgelopen. In tekenfilms zie je dit soort kringen om het hoofd wel eens als het cartoonfiguurtje op het hoofd is gevallen of iets tegens diens hoofd heeft aangehad. En dat die kringen om het hoofd ook nog eens opgevuld zijn met gele smileys maakt het plaatje helemaal af!

Wat ik als eerste doe als ik een spread in mijn artjournal wil maken is het pakken van een aantal magazines- en papieren uit mijn papierbak. Ik heb speciale kratten voor dit soort papierwerk. Ik vind het leuk om ’ gewoon’ maar wat te pakken en het te doen met de afbeeldingen die ik in die paar magazines of papieren tegenkom. Als ik mezelf daarin niet zou beperken zou ik urenlang kunnen verdwalen in het zoeken naar de perfecte plaatjes. Meestal pak ik 2 of 3 magazines en gris ik wat los papierwerk uit een krat. Ik blader de magazines en papieren door en haal alles eruit wat me op dat moment aanspreekt. Ik denk nog niet na over hoe de spread er wel of niet uit zou moeten zien. Ik weet dat ik een bepaald gevoel en situatie in mijn hoofd heb en dat mijn blik daar in het kijken naar de afbeeldingen op gefocust is. Ik vind een afbeelding van een gezicht met 3 ogen, benen met voeten, en twee oude foto’s uit mijn kunstacademietijd waarin mijn vader en een van mijn broers model hebben gestaan. Het blauw en geel van een van deze foto’s past mooi bij de kleur van mijn getekende wezentje en de smileys.

Nadat ik de tekening van het wezentje in het midden van de pagina heb geplakt, ga ik met zwarte verf over het geheel heen. Ik verf het erop met een kwast, veeg het met mijn vinger en kras erin met een paletmes. Zo komen alle afbeeldingen iets dichter bij elkaar.

Achter het wezentje in de tekening zweeft een soort wit eiland. Op een wit vel rest-papier teken ik nog een paar van deze eilandjes, knip ze uit en verdeel ze over de artjournal spread. De zwevende eilanden vind ik mooi symbool staan tussen alle vlakken in het leven waarvan ik het gevoel heb mee bezig te moeten houden.

De smileys in de tekening met het wezentje zijn getekend met een gele Posca pen en een watervaste zwarte fineliner. Deze zijn helaas op. Ik probeer het op een andere manier door een wit vel geel te tekenen en daar met een andere zwarte pen die ik nog heb liggen de rondjes te tekenen. Ik vond de kleuren teveel afwijken van de originele tekening en besluit eerst nieuwe pennen te kopen voordat ik verder ga met de smileys. In de tussentijd ga ik met een witte gelpen de sterren en planeten die in de originele tekening zitten doorzetten over de hele pagina.

Met witte acryl verf leg ik een basis voor waar de smileys moeten komen. Op deze manier is het makkelijk de smileys te verdelen over de pagina en heb ik meteen een goede ondergrond zonder dat ik meerdere lagen van mijn ‘dure’ Posca Pen hoef te gebruiken.

Met de gele Posca Pen en een watervaste fineliner teken ik de smileys in en klaar is het analoge gedeelte! Omdat ik deze pagina als beeld bij de blogpost wil gebruiken, wil ik de titel van het blog in het beeld zetten. Ik besluit dit digitaal in Pro Create te doen.

Ik pas de kleuren nog een klein beetje aan en dan is het totaalbeeld af. Ik ben heel blij met de eindresultaten, zowel de artjournal spread zelf en de digitaal bewerkte versie. Heel bijzonder vind ik het dat al die verschillende papierwerken uit verschillende periodes van mijn leven nu in dit beeld tot een nieuwe verhaal geweven worden. Heel symbolisch voor het leven, vind je niet? 🙂

Ik ben nu wel benieuwd hoe de digitale versie er uitgeprint uit zal zien. Wellicht wel tof als postkaart…

Ik hoop dat je wat inspiratie in welke vorm dan ook hebt mogen opdoen in dit blog! Mocht je zelf een artjournal pagina of iets anders geïnspireerd op deze pagina gaan maken dan zou ik het heel leuk vinden als je een foto ervan met me zou willen delen!

Veel journal plezier en tot later!

Liefs, Sanne

Leave a Reply