A photo a day keeps the doctor away (zeggen ze)

Het is vermoedelijk een quote die we ondertussen allemaal wel eens gehoord hebben “A photo a day keeps the doctor away”. Natuurlijk houdt dit op geen enkele manier Covid-19 buiten de deur, of geeft dit het ultieme recept voor psychische gezondheid, maar het kan er wel degelijk aan bijdragen!

Zeker nu we langer thuiszitten lijken de dagen steeds meer in elkaar over te lopen. De structuur die we gewend zijn is weggevallen, we hebben amper vaste afspraken op dezelfde dagen in de week, en als we deze al hebben zijn ze vrijwel allemaal telefonisch ( wat toch behoorlijk anders is). We weten niet meer of het woensdag of zaterdag is en zitten vooral in ons huis / balkon of tuin waardoor onze weken gaan voelen als 1 grote lange zondag.

Buiten het bed, het balkonkrukje of de supermarkt verandert onze omgeving op dit moment heel weinig. Vaak hebben we idee dat als we ‘naar buiten gaan’ we echt iets aan het doen zijn. In tegenstelling tot het doen van dingen binnenshuis. ‘Ik wil wat gaan doen’ betekent; naar het park, de bios, naar vrienden. Thuiszijn zien we vaak als ‘niks doen’. Dat beeld klopt natuurlijk niet helemaal. We doen thuis van alles! We koken, ontbijten op het balkon, schrijven in ons dagboek, geven de planten water, maken een tekening, lezen dit blog, schilderen een muurtje, knuffelen met de kat, kijken een slechte film, gaan onder de douche, bellen, bellen, bellen en bellen nog maar wat. Allemaal dingen die we DOEN!

Hier moet ik mijzelf ook regelmatig aan herinneren. Net als velen in deze maatschappij heb ik de chronische overtuiging dat ik niet genoeg doe, of meer had kunnen doen, of niet productief genoeg ben, of in welke van de duizenden varianten deze gedachte zich voordoet. Wat mij daar enorm in helpt is om iedere een dag een foto te maken. Als mijn innerlijke Criticus met zijn slangenkop mij weer eens probeert wijs te maken dat ik niks doe met mijn leven, hoef ik alleen maar door de ‘foto’s van de dag’ map heen te scrollen en dan verdwijnt die gedachte alweer snel.

Ook iets om samen te doen!

Ik doe dit niet alleen. Samen met drie andere vrienden delen wij iedere dag onze foto van de dag in een appgroepje. Ideaal voor mensen die niet zo’n bellers zijn en/of het lastig vinden om sociaal contact te onderhouden. Zo blijf je zonder veel moeite op een super leuke manier in contact met elkaar! En kan je elkaar misschien nog inspireren of motiveren.

Leuk als dagboek of in je journal

Ik vind het leuk om iets meer te doen met de foto’s dan ze alleen te maken. Soms print ik een maand uit en maak er een boekje van. Soms geef ik in Photoshop een week vorm, zoals hierboven op de afbeelding te zien is, print ik het uit en plak het in mijn journal of wacht tot ik een hele periode bij elkaar om ze bij elkaar te binden. Zo ziet het zogenaamde ‘niks doen’ er ineens heel anders uit!

Probeer het eens een week! En laat me weten hoe het voor jou was 🙂

Veel plezier!

Liefs, Sanne

Leave a Reply