Afbeelding van een collage die Sanne Willemsen heeft gemaakt over haarzelf.

ABOUT ME – Creatieve journal oefeNing

Leestijd: 5 minuten - tekst start onder de video

Liever luisteren dan lezen? In deze video lees ik dit blog aan je voor.

De afgelopen periode ben ik in de kleine momenten tijd die ik had, bezig geweest met het vernieuwen van dit blog. Een van de pagina’s die een beetje standaard bij een website of blog horen is een ’ ABOUT ME (of ’ over mij’ ) pagina. Ik heb meerdere pogingen gedaan om deze te schrijven en ik moet je zeggen dat ik het knap lastig vind. Wat zet je over jezelf neer op zo’n pagina? Welke informatie is relevant en welke niet? Hoe zorg ik dat het een leuk verhaaltje wordt en niet een soort platte mini cv? Ik wil mezelf toch wel aan je voorstellen op een manier die passend is bij mij.

De oplossing bleek simpel. Ik bedacht me ineens dat ik met de ’ABOUT ME’ page hetzelfde kan doen als ik altijd doe als ik ergens niet helemaal uitkom; ik ga erover knutselen!

Een ABOUT ME pagina is ontzettend leuk om te maken in je artjournal, schetsboek, bulletjournal of in je dagboek. Het is eigenlijk een creatief stukje dagboek over hoe jij op dat moment in het leven staat. Zeker als je vaker een ABOUT ME pagina maakt, bijvoorbeeld iedere nieuw jaar, in het begin van ieder nieuw schetsboek, of als je heel enthousiast bent in iedere nieuwe maandopzet van je planner, dan krijg je een super leuk creatief overzicht van jezelf door de tijd heen.

Er zitten geen vaste regels aan de opzet van een ABOUT ME journal pagina. Hoe je het gaat maken, welke medium je gebruik en welke informatie je er over jezelf in verwerkt kan je helemaal zelf bedenken. Aangezien het over jou gaat zou het wel leuk zijn om jezelf op een of andere manier in beeld te brengen. Je kan daarvoor natuurlijk een foto van jezelf gebruiken, maar je zou ook een tekening of een cartoon van jezelf kunnen maken, een plaatje uit een magazine gebruiken, een bloem- of blad uit de tuin ogen en armen geven en inplakken; je kan zo creatief zijn als je zelf wilt. Daarbij zou je jezelf bijvoorbeeld in een paar woorden kunnen omschrijven zoals je jezelf of je leven op dat moment ziet. Je zou jezelf ook een aantal vragen kunnen stellen zoals bijvoorbeeld wat je op dit moment aan het luisteren/leren/lezen/ … ( vul in op de puntjes ) bent. Dit is zeker leuk als je vaker een ABOUT ME pagina gaat maken en je in 1 oogopslag kunt zien hoe je interessegebieden zijn veranderd of juist hetzelfde zijn gebleven.

In maart 2020 – inmiddels 2 jaar geleden – maakte ik eerder een ABOUT ME pagina die ik deelde op dit blog. Ik was toen duidelijk met andere dingen bezig en zelfs met een ander medium. Ik zal de pagina van toen en de pagina die ik nu gemaakt heb uitgebreid met je doornemen zodat je een idee kan krijgen wat er mogelijk is, hoe je het kan aanpakken en hoe het eruit kan zien. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf lekker aan de slag te gaan! En leer je mij tegelijkertijd een beetje kennen.

’ ABOUT ME 2020 ’ – ’ ABOUT ME 2022 ’


Ik vind het zelf echt super leuk om deze twee pagina’s naast elkaar te zien! Wat zien ze er verschillend uit zeg. In 2020 was ik duidelijk meer aan het illustreren en zelfs meer de graffiti kant op aan het gaan. Ik tekende groot ABOUT ME in graffity-stijl in het midden van de pagina en maakte veel gebruik van ronde vormen. Mezelf tekenende ik als een groen monster-achtig wezen. Ik was helemaal into het tekenen van die monsters op dat moment. Maart 2020 was het begin van de pandemie in Nederland. We moesten van de een op andere dag allemaal thuiswerken wat een enorme chaos met zich meebracht. Ik kon de mensen die creatieve begeleiding bij mij afnamen ineens niet meer zien en we moesten op zoek naar andere manieren om de creatieve oefeningen over te dragen. Veel van de blogposts die als op dit blog staan komen uit deze periode. Zo ook de ABOUT ME pagina. Deze was bedoeld om in de chaos even een momentje voor jezelf te nemen, te reflecteren op wie je bent en wil zijn en welke dingen belangrijk voor je zijn in een tijd dat de wereld op zijn kop staat. Het is vermoedelijk niet te zien voor een ander maar als ik terug kijk naar deze ABOUT ME pagina komt er veel gevoel van zorgen naar boven. Vooral als ik kijk naar wat ik onder ’ dit laat ik los’ heb geschreven in combinatie met de dikke buik die ik op mijn monster-zelf tekende. 26 februari 2020 hadden wij de 1 echo en hoorde wij voor het eerst het hartje van ons 1e kindje kloppen. Een dag later op 27 februari werd de 1e persoon met het corona-virus in ons land bekend. Niet lang daarna zat het land in lockdown. Al die hormonen, de verantwoordelijkheid voor een nieuwe leven en een wereldwijde pandemie was nou niet bepaald de beste combinatie voor mij 😉 Gelukkig kan ik nu 2 jaar later zeggen dat we er als vers gezinnetje prima doorheen zijn gekomen. En kan ik zeggen dat in 2 jaar tijd mijn graffiti periode is overgegaan in een collage periode.

Laten we los van de situatie waarin de wereld zich bevind de 2 ABOUT ME pagina’s naast elkaar leggen en kijken wat de grootste verschillen en overeenkomsten zijn. Leuk voor mezelf, en leuk voor jou om te kijken welke manier van werken en verbeelden het beste aansluit bij jou.

Het grootste verschil is al bod gekomen; het verschil van mediagebruik. In 2020 gebruikte ik illustratie in een graffiti-stijl, in 2022 heb ik een collage gemaakt.
In 2020 heb ik veel meer tekst gebruikt. In de collage van nu heb ik veel minder tekst gebruikt en heb ik het beeld meer laten vertellen. Om mezelf neer te zetten heb ik dit keer een foto van mezelf gebruikt. Het is een oude foto uit de tijd dat ik op de kunstacademie zat maar aan mijn mond en vooral mijn neus is duidelijk te zien dat ik het ben. Niet dat ik zoveel verander ben, alleen wat voller en wat ouder haha. Naast mijn gezicht zijn 2 handen geplakt. De ene hand bied een luisterend oor, wat symbool staat voor mijn werk. Het andere handje is een handomtrek van mijn dochter, die het moederschap weergeeft. In de 2020 versie heb ik mijn monstervorm een zwarte jurk aangegeven, omdat ik niks anders droeg dan zwarte jurken met een zwarte legging eronder. En heb ik mezelf een dikke buik gegeven om mijn zwangerschap te tonen.

In beide pagina’s heb ik 2 hoofdwoorden gebruikt om mezelf te omschrijven. In 2020 tekende ik de woorden CREATIVE WEIRDO. Deze term komt bij het youtube kanaal van Mr Kate vandaan. Dit beroemde kanaal is van een stel, inmiddels gezin, dat vooral gefocust is op woninginrichting, styling en DIY home decor waarin ze de boodschap willen overbrengen je eigen creative weirdo te omarmen en te laten zien. Zeker met het oog op de inrichting van de kinderkamer keek ik de ene na de andere video . Grappig dat ik ondertussen helemaal vergeten was dat het bestond en dat ik het zoveel keek. Leuk om te zien dus! Voor nu heb ik gekozen voor de woorden ARTSY MAMA. Zoals je in mijn vorige blog kon lezen is dat het thema waarop ik mij dit jaar ga focussen. Ik vind het mooi om te zien dat het artistieke/creatieve gebleven is en dat ik van weirdo naar mama ben gegaan. Dat betekent overigs niet dat ik mezelf niet meer als weirdo zie, alleen ben ik nu een mama weirdo haha!

Als ik kijk naar de informatie die ik in de pagina’s heb verwerkt was ik in 2020 veel meer gericht op het kunstenaarschap en vond ik het belangrijk dat te benoemen. Als ik kijk naar de wat luister/lees/leer ik van 2020 waren die te vinden in de literatuur en kunsten. In de 2022 versie is er buiten de beeldcollage en het feit dat ik mezelf ’ artsy’ noem geen verdere nadruk op het creatieve aspect gelegd. De ik luister/lees/leer dingen zijn gericht op persoonlijke ontplooiing. De verschuiving die heeft plaatsgevonden in hoe ik met het creatieve aspect omga vind ik bijzonder en mooi om te zien. In 2020 was kunst nog heel erg het doel. Nu is persoonlijke ontplooiing het hoofddoel waarin ik het creatieve inzet om daarmee aan de slag te gaan. Ik ben ontzettend blij met dit kleine creatieve overzicht! Het zijn nog maar 2 verschillende ABOUT ME pagina’s en ik haal er voor mezelf al zoveel uit. Heel tof!

Ik hoop dat ik hiermee mezelf op een eigen manier aan je heb voor kunnen stellen en dat je nu een beetje in inkijk hebt in wie er achter dit blog zit. En ik hoop natuurlijk dat ik je genoeg informatie, voorbeeld en inspiratie heb kunnen geven om zelf een ABOUT ME pagina te gaan maken! Het is echt heel leuk om te doen! Mocht je daar nog vragen of ondersteuning bij willen, laat het me dan vooral weten! Ik kijk graag met je mee.

Mocht je ook nog vragen voor/over mij hebben waarvan je het antwoord graag terug ziet in een ABOUT ME pagina, stel deze dan heel graag! Mijn idee is om geregeld een update te plaatsen op de ABOUT ME pagina en daarbij is het natuurlijk super leuk als ik daarin kan verwerken wat jij graag wilt weten. Dan zouden het een soort ABOUT ME Q&A pagina’s kunnen worden. Hoe tof is dat!

Ik wens jullie een hele fijne dag en heel veel journal plezier!

Liefs, Sanne

Leave a Reply