De dochter van de rozenkrans -Art journal pagina

Een poosje terug deed ik een online mixed-media art journal les. Deze werd gegeven door mixed-media artist Roxanne Coble van @ByBun. Hierin laat Roxanne stap voor stap zien hoe ze in haar eigen art journal de pagina “creatures” maakt. Zodat wij deze ook heel fijn kunnen maken. Wat ik heb gedaan tijdens deze les kun je in dit blog terug zien.

Na de brave student te hebben uitgehangen en alle stappen te hebben gedaan zoals Roxanne me gebood is het nu tijd om er mijn eigen draai aan te geven! Let’s go!

Roxanne werkte in haar les in een gealterd boek. Dat wilde ik ook wel eens proberen en had voor haar les een leesboek bewerkt. Dat beviel me prima! Ook deze sessie gaat in dit boek. Het lijkt me heel tof om het hele boek vol te krijgen met dit soort mixed-media werk. En vooral ook leuk om het proces door de tijd heen te kunnen zien. Het idee is dat ik me deze techniek steeds meer eigen ga maken. Uiteindelijk wordt het dan iets wat echt van mij is, in mijn eigen stijl, op mijn eigen manier. Ik ben echt zo benieuwd wat dat gaat zijn! Eerst maar eens goed oefenen met de technieken die Roxanne mij geleerd heeft!

Ik begin dus weer met plaatjes plakken. Achter mij heb ik een kist staan met allerlei papierwerk. Denk hierbij aan foto’s, bijsluiters, handgeschreven gedichtjes, inpakpapier en dergelijke. In één vak zit al het persoonlijke papierwerk zoals foto’s en tekeningen die ik zelf gemaakt heb, verhalen die ik geschreven heb of kaarten en bonnetjes van dingen die ik gekocht of bezocht heb. In een ander vak zit papierwerk dat ik mooi of zonde vind om weg te doen zoals een Chinese krant, de folder van de Dutch Design Week, afbeeldingen uit magazines en foto-vondsten uit de kringloop. Ik vind het leuk om blind wat papieren uit beide vakken te pakken en deze samen te gebruiken.

Deze keer greep ik wat handgeschreven teksten, een stukje cadeaupapier, afbeeldingen uit de Maastricht City Gids en twee foto’s die ik ooit lang geleden voor een opdracht van de Kunstacademie heb gemaakt. Lekker random zooitje bij elkaar!

Door de bloemen op mijn foto’s en de bomen uit de City Gids ben ik meer illustratief te werk gegaan. Er zijn duidelijk boom- en bloemvormen zichtbaar en er is iets van een lucht ontstaan.

In Roxannes les was het doodlen pas de laatste stap. Ik heb het hier tussendoor al gedaan, voordat de zwarte creature-figuren in beeld komen. Simpelweg omdat ik hier de behoefte toe had. Ook leerde we in Roxannes les om het patroon wat je in je plaksels vind door te trekken over de pagina. Dat heb ik hierin ook gedaan…hoewel ik daar op dit punt wel een beetje twijfels bij had…

Bij Roxannes les krijg je toegang tot een speciale Facebook groep waar deelnemers van haar lessen hun creaties kunnen delen. In bijna iedere pagina hadden mensen de creatures een andere vorm gegeven. Daar heb ik mij al te graag door laten inspireren! En zo werden deze gehoornde creatures geboren.

En hier het eindresultaat! Ik noem het ‘ de dochter van de rozenkrans’. De titel die op deze pagina in het boek stond was: de dochter van de vice-president en door de rozen en de doodles van witte lijnen met bolletjes moest ik denken aan een rozenkrans. Ik vind het zo tof om te zien hoe de pagina zo verandert in alle stappen! En dat de afbeelding zich een soort van vanzelf vormt. In het begint kon ik me echt geen voorstelling maken van wat deze spread zou kunnen worden. Dit is zo’n geweldig leerproces om te ontdekken dat door het gewoon te doen er vanalles ontstaat. Juist omdat ik het niet van te voren kan bedenken maakt dat ik iedere stap verrast wordt. Super leuk! En de combi van illustratie en fotografe vind ik erg interessant…eens kijken waar dat heen gaat! Nu al zin in de volgende sessie!

Liefs, Sanne

Leave a Reply