Focus and chill, my love

Het hebben van een brein is in bijzonder veel opzichten ontzettend handig. Het houdt ons in leven, onder andere. Het stuurt een hele hoop onbewuste processen aan in ons lijf maar ook een hoop bewuste. Het zorgt ervoor dat wij er zonder er bij na hoeven te denken blijven ademen terwijl we ondertussen de meest mooie muziekstukken, kleurrijke schilderijen, donkere po√ęzie, wetenschappelijke vraagstukken, wiskundige berekeningen of filosofische overdenkingen kunnen maken. Ons brein is een prachtig ding. Meestal dan.

Ons denken is zo snel zo hard ontwikkeld dat we het amper meer onder controle hebben. Ons brein denkt de hele dag en neemt ons keer op keer mee tijdens het afspelen van hetzelfde bandje. Zeker als we moe of somber zijn mist ons de kracht dat malende brein af en toe eens stop te zetten. Maar onmogelijk is dat zeker niet!

In dit blog geef ik wat voorbeelden van laagdrempelige dingen die je kan doen om op een creatieve manier je hoofd even af te leiden uit dat oneindige malen en je even te focussen op iets anders. In en om je eigen huis natuurlijk, want corona..

1: Ga op een Kunst-wandeling in je eigen woning.

Vis een kartonnetje uit je oud papierbak. Doodle er heel simpel een vierkante of rechthoekige lijst op.

Knip de vorm in de lijst uit.

Loop met het lijstje in je hand rond in je woning. Houd het overal voor, voor je planten, voor het schilderij, de lampenkap, je huisdier, whatever en maak foto’s. Ga op zoek naar mooie plaatjes, mooie kunstwerkjes. Laat je verrassen!

2: Maak je eigen geurtje.

Misschien heb je dat vroeger ook wel eens gedaan; rozenblaadjes plukken, in een glaasje water dompelen, even laten trekken en trots zijn op je eigen gemaakte ‘parfum’.

Van deze super makkelijke DIY is ook een super makkelijke grote mensen versie. Hierin vervang je het water door kokosolie (in je keukenkastje of supermarkt te vinden) en (het echte grote mensen gedeelte) kook je wat in water. De geurtjes kan je in huis zetten of als parfum gebruiken. Wat jij prettig vind. Zo maak je ze:

  • Ga op snuffeljacht in je eigen woning/balkon/tuin of maak een wandeling door de buurt. Besnuffel alle bloemen en kruidenplanten die je onderweg tegenkomt (in de openbare ruimte dan…snuffelen in tuinen van mensen wordt meestal niet zo gewaardeerd ) en pluk degene die je het lekkerst vind ruiken.
De mega rozenstruik in onze tuin
  • Snuffel daarna je woning door op jacht naar lege glazen potjes of flesjes met deksel!
  • Zet een pan kokend water op en kook de lege flesjes en potjes uit.
Wij koken een pestopotje…
  • Als de potjes zijn afgekoeld (onder de koude kraan houden helpt ze sneller afkoelen) stop je de bloemen en kruiden in de potjes. Je kan in ieder potje 1 soort bloem of kruid doen en ze later pas mixen als je geuren klaar zijn. Je kan ook de gok wagen en direct beginnen met mengen. Geen idee hoe dat eruit gaat komen!
  • Vul daarna de potjes met kokosolie.
  • Breng de pan met water opnieuw aan de kook en kook hierin de potjes (met deksel) zo’n 10 a 20 min.
  • Als je net zo nieuwsgierig bent als ik kun je na het afkoelen een potje openen om te ontdekken hoe het ruikt. Bij dit geld wel..hoe langer je het in laat trekken hoe sterker de geur. Zet de potjes voor het raam en bewaar ze daar ook zodat ze telkens genoeg zonlicht krijgen. Dat helpt bij het intrekken van de geur.
  • Mocht je nog een stapje verder willen zetten zou je natuurlijk eerst onderzoek kunnen doen naar de werking van verschillende bloemen en geuren. Zo helpen bijvoorbeeld lavendel en kamille bij het ontspannen en werkt mint juist verfrissend. Zo kan je jouw DIY geurtjes precies aanpassen aan je eigen behoefte.
  • Enjoy and smells the flowers!

Leave a Comment