Ik deed een @bybun art journal les

Uren kon ik aan één ding werken. Was het tegen het avondeten niet af? Dan gooide ik snel een pizza in de oven en at deze op terwijl ik doorwerkte. Was het tegen bedtijd niet klaar? Dan werkte ik de hele nacht door. Het moest en zou koste wat kost in één zit af. Dit is hoe ik jarenlang te werk ging.

Die luxe had ik toen ik alleen woonde. Toen ik ging samen wonen nam ik de ruimte daarvoor steeds minder. En nu ik moeder ben is die manier van werken gewoonweg niet mogelijk.

Met het moeder worden is natuurlijk niet mijn creatie-drang verdwenen, maar de hoeveelheid tijd die ik aan mijn creaties kan besteden wel. Zeker omdat ik grotendeels thuis ben met mijn dochter. Wat ik werkelijk heerlijk vind! Alleen op creatief gebied (onder andere) vraagt het even wat aanpassing.

Mijn ‘oude’ werkwijze vraagt een update. Eentje waarin ik kan werken aan iets in kleine stukjes, verdeeld over vele korte tijdsblokken. Iets wat niet direct af hoeft, wat ik direct kan laten vallen als het nodig is, waar ik niet een super focus voor hoef te hebben. Iets wat ik een beetje tussendoor kan doen om mijn creatie-honger te stillen.

Met mijn hoofd vol baby vond ik het bijzonder lastig om daar iets passends voor te bedenken. Gelukkig leert het moederschap mij dat het niet haalbaar en zeker niet nodig is om altijd alles maar zelf te willen doen en kon ik gelukkig wel bedenken om dan maar een workshop of iets te gaan doen om mezelf op weg te helpen. En die workshop was snel gevonden!

Al jarenlang volg ik Roxanne van @bybun op YouTube en Insta. Ze maakt voornamelijk art journal-, schetsboek- en illustratievideo’s die ze verpakt in studiovlogs. Buiten dat ik haar werk en haar als persoon tof vind, ben ik altijd al zeer gefascineerd door haar werkwijze. Roxanne werkt in 1000 verschillende schetsboeken en journals tegelijk. Dan doet ze even 10 min wat ik dit journal, dan krabbelt ze even snel wat in dat schetsboek om vervolgens uren over een oude collage heen te schilderen. Roxanne houdt van lagen. Van laag op laag op laag op laag. Ze plakt wat, legt haar journal weg, pakt het 2 weken laten weer op, schildert er wat overheen, legt het weer weg, doet er later weer iets mee, enzovoorts enzovoorts. Het leek mij altijd al heel bevrijdend om zo te kunnen werken. Natuurlijk vond ik daar nooit eerder reden toe om zelf toe te passen. Ieder heeft zijn eigen manier van werken en dat is prima. Maar nu is het moment gekomen voor mij om dat wel te gaan leren. Deze werkwijze lijkt mij namelijk perfect aansluiten bij het leven van een pasgeboren moeder. En Roxanne was zo vriendelijk om vanwege de wereldwijde pandemie een van haar art journal lessen flink af te prijzen!

De titel van de les omschrijft: ‘ Creatures; a mixed-media art journal class’. In 4 video’s neemt ze je van begin tot eind, stap voor stap, mee in het maken van een ‘creatures’ art journal spread. Ik zal hieronder foto voor foto delen wat en hoe ik deze les heb gevolgd.

Stukjes papier plakken.

Roxanne werkt in deze les in een zogenaamd ‘ gealterd’ boek. Oftewel; een bestaand boek waarin bladzijdes zijn uitgescheurd en aan elkaar geplakt zodat het geschikt is om veel in te plakken. In het kader van recyclen vond ik dat wel een keer leuk om te proberen en ik had nog zat boeken staan die toch alleen maar stonden te verstoffen. Hoewel het me toch moeilijk viel om in een boek te gaan scheuren, voelde het ergens ook weer prettig om te doen. Daarna heb ik random wat oud papier en knipsels uit folders en magazines gepakt en deze over bijna de hele spread heen geplakt. Voor het lijmen heb ik gel medium gebruikt. Dat vind ik zelf erg prettig plakken. Je moet er alleen wel mee oppassen dat je de pagina’s niet onbedoeld aan elkaar plakt, vandaar dat er een papier tussen de pagina’s zit (zijn die blauwe enveloppen toch ergens goed voor).

Uiteindelijk zag mijn volgeplakte spread er zo uit.

Daarna ben ik er met zwarte verf overheen gaan kliederen. Op sommige stukken plopte ik de verf zo uit de tube, op andere plekken spetterde ik het zwaar verdund met water op het blad. Ik heb er ook nog in lopen krassen. Gaf wel een stoer effect vond ik!

En nog meer verf er overheen! Alleen dan nu in kleur. Ik had kleuren gekozen die in de plaatjes zaten. Zo blijft het qua look en feel aardig passend.

Roxanne moedigd aan om een patroon te zoeken in een stukje geplakt papier en deze met verf door te zetten over de hele pagina. Dus dat deed ik dan maar. Ik ben er alleen nog niet over uit of dat in mijn geval echt een succes was. Van de plaatjes die ik geplakt heb is ondertussen vrij weinig meer te zien.

En toen was het tijd voor de creatures! Deze vogelachtige wezens zijn de creatures die Roxanne verwerkt heeft in haar pagina’s. In deze les leert ze dus ook hoe je deze kan maken. Eerst het silhouet…

Daarna de veren of vacht of streepjes of hoe je het wilt noemen. Inclusief de ogen en wat botten. Altijd leuk.

Nadat ik de andere twee creatures had ingetekend heb ik nog wat lopen doodlen met pennen en stiften over de pagina. En klaar is de les! En de spread!

Dit is echt totaal anders dan wat ik ooit heb gedaan. Het voelt ook niet als ‘van mij’. Maar dat is natuurlijk altijd zo als je een methode van iemand anders leert en in deze letterlijk copieert. Het idee hiervan is dat je eerst de technieken leert en het je daarna eigen gaat maken. En daar heb ik zeker heel veel zin in! Het voelde wel echt heel vrij om op deze manier te werk te gaan. En het kon makkelijk verdeeld worden over meerdere dagen en het was geen ramp als ik ineens alles moest laten vallen. Helemaal goed voor nu dus!

Zijn er andere verse moeders met tips voor creatieve tussendoortjes?

Hoe gebruik jij je art journal?

Ik hoor het allemaal heel graag!

Liefs, Sanne

Leave a Reply