Leestijd: 5 minuten - tekst start onder video
Liever luisteren dan lezen? In deze video lees ik dit blog aan je voor.
‘ik was eens een kunstenaar’ + Een nieuwe manier Van doelen stellen
‘ Ooit was ik een kunstenaar’. Ik hoor het mezelf zeggen alsof ik een rijtje uitgeoefende beroepen op mijn cv opnoem. Ooit werkte ik inderdaad als kunstenaar, maar betekent dat dan dat ik nu geen kunstenaar meer ben?
Als kind wilde ik twee dingen worden; mama en kunstenares. Dat schreef ik zo in ieder vriendenboekje waarin ik mocht schrijven; ‘ kunstenares’. In mijn beeld toen was een kunstenaar een man. Vrouwen die de kunsten uitvoerde kende ik niet. Eigenlijk kende ik alleen mijn grote broer als voorbeeld. Hij was kunstenaar. En ik werd kunstenares.
Zo deed ik. Ik ging naar de kunstacademie, studeerde af in Fine Art/Visuele Communicatie met fotografie als hoofdmedium. Ik zette projecten op, hield presentaties op scholen en evenementen, had expo’s die geopend werden door wethouders en mijn foto’s waren op billboards door de hele stad te zien. Ik zette nog meer projecten op. Deed vrijwilligerswerk in ‘het veld’. Ik had mijn betaalde baan. En deed nog meer vrijwilligerswerk. Zette nog meer projecten op. Nam toch wel die ‘hoge’ functie erbij. En startte nog meer projecten op.
Tot mijn onzekerheden het overnamen. Ze overschreeuwde zichzelf. Zette zich om in (schijn) arrogantie en werd bij anderen vaak verkeerd geïnterpreteerd als luiheid of desinteresse. Ik ging steeds meer en meer doen om mezelf te bewijzen, om mijn onzekerheden te overwinnen en de wereld te laten zien dat ik het heus wel kon. En dat in zulke maten dat ik mezelf ging saboteren; ik ging zoveel doen dat het niet gedaan kon worden. En daarmee voedde ik juist de gedachte die mij zo onzeker maakte.
Ik zweerde mezelf nooit meer een camera op te pakken of een project te starten. Ik was er klaar mee. Ik had mijn angst laten winnen. De kunstenaar in mij leefde vanaf dat moment alleen nog maar in mijn hoofd.
Ondertussen heb ik een steeds beter beeld van waar die angsten vandaan komen en hoe deze tot uiting komen. En nog belangrijker dan dat heb ik een steeds beter beeld over hoe ik daar zelf verandering in kan brengen. Desondanks die wetenschap voel ik me nog steeds onzeker in het delen van dingen met een groter publiek dan mijn partner en moeder ( Hoi, mam!). Me verschuilen achter die angst voelt nog steeds het veiligst om te doen. Want als ik niks doe kan ik het ook niet verkeerd doen. Tenminste, dat is de gedachte die ik jarenlang voor waarheid aanzag. Blijkbaar was er een levensveranderende gebeurtenis nodig om dit anders te kunnen gaan zien.
Ik werd moeder. En hoe hard ik van te voren ook meende echt dezelfde persoon te blijven als ik moeder zou worden, ik bleef dat niet. En dat kan ook niet. De zin van mijn leven veranderde zodra ik ons kleintje in mijn armen had. Daarbij veranderen de hersenen van een (aanstaande) moeder. Mom-brain is a real thing. En die combinatie laat je anders kijken, denken, voelen en gedragen naar bepaalde dingen die je eerst voor waar of lief aannam. Nu zie ik dat het blijven verschuilen achter die angst het meest verkeerde is wat ik kan doen. Of misschien zag ik dat eerder ook al wel, alleen kan ik er nu niet meer omheen. Ik wil mezelf helemaal niet laten beperken door al die onzekerheden, laat staan dan ik daarin een voorbeeld wil zijn voor ons kind. Ik wens voor haar dat zij zich durft te uiten, ruimte durft in te nemen, haar mening durft te verkondingen, emoties durft te tonen, durft te experimenten, te ontdekken, te vallen en weer op te staan. Dat ze de dingen doet in liefde en deelt uit liefde. Ongeacht.
De beste manier waarop ikzelf haar dat kan meegeven is door het zelf te leven.
Maar hoe?
En waar begin ik?
En wat ben ik dan nog?
Wat is er over van de kunstenaar die ik ooit was?
Is een schrijver die alleen in zijn dagboek schrijft nog een schrijver?
Is een bakker die alleen thuis brood maakt voor zijn gezin nog een bakker?
Is een filosoof die alleen maar denkt nog een filosoof?
Is een astronaut aan de grond nog een astronaut?
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik luisterde naar een masterclass van Zarayda Groenhart, oprichter van de Video Business School en bekend als presentatrice van MTV en het programma Spuiten en Slikken. Haar masterclass ging over, zoals zij het noemde, DE nieuwe manier van doelen stellen. Vaak wordt er bij het stellen van doelen heel praktisch gekeken;
1 Wat is het doel?
2 Wat moet ik doen om dat te behalen?
Zaraya voegde op aanraden van haar goeroe ( haar verhaal) bij ‘ 2: Wat moet ik doen om dat te behalen’, een paar hele waardevolle vragen toe.
Bij het omschrijven van haar doel vroeg Zarayda zich twee dingen af:
1: welke ‘oude’ gedachte moet ik achter me laten om mijn doel te kunnen behalen?
en
2: Welke persoon moet ik worden om mijn doel te kunnen behalen?
Deze vragen hebben bij mij heel wat in werk gezet. Ze laten me op een andere manier kijken naar mij zelf, mijn gedachten, waar ik vandaan kom en welke richting ik op wil.
Omdat het mij veel gebracht heeft wil ik dit graag met je delen. Misschien heb je zelf een doel, of meerdere doelen, waaraan je graag zou willen werken? Of misschien ben je er in het verleden al mee bezig geweest maar wilde het niet lukken. Dan zou deze methode je wellicht nieuwe inzichten kunnen geven. Hoe dan ook, laten we hieronder kijken naar een paar voorbeelden. Dan kan je zelf bepalen of het helpend kan zijn voor jou.
Laten we dit bloggen als voorbeeld nemen.
Stel dat je net als ik wilt gaan bloggen. Of in mijn geval, mijn blog weer tot leven roepen. Je doel (1) zou je kunnen omschrijven als;
Ik wil een actief blog onderhouden waarbij ik iedere week iets post over dit bepaalde onderwerp.
In de oude manier van doelen stellen zou je bij 2; wat moet ik daarvoor doen? een lijst met praktische handelingen plaatsen zoals bijvoorbeeld:
- een onderwerp kiezen
- Een domeinnaam kopen
- Een platform kiezen
- Iedere maandag een tekst schrijven
- Iedere dinsdag een foto maken
- Iedere woensdag een blog posten.
Zoiets.
In de ‘ nieuwe’ manier ga je jezelf dus de 2 vragen stellen die Zarayda benoemde. Dat zou er zo voor je uit kunnen zien:
1; Wat is mijn doel?
Ik wil een actief blog onderhouden waarbij ik iedere week iets post over dit bepaalde onderwerp.
Welke ‘oude’ gedachten moet ik achterlaten om dit doel te bereiken?
Om een actief blog te kunnen onderhouden moet ik de gedachten loslaten dat:
– ik niet interessant genoeg ben
– niemand mijn blog zal lezen
– ik dom zal overkomen
– ik niet leuk genoeg kan schrijven
– dat alles wat ik neerzet perfect moet zijn
Welke persoon moet ik worden om dit doel te bereiken?
Ik moet iemand worden die eigen gedachten en meningen durft te uiten en te delen met een groter publiek. Ik moet kunnen tegen kritiek en hier uit de positieve feedback filteren. Ik moet iemand zijn die plezier heeft in het schrijven en het delen en hier voldoening en zingeving in vind. Ik moet iemand zijn die eigen gezette deadlines kan nakomen en ik moet vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen.
Hierna ga je kijken naar ‘ 2; wat moet ik hiervoor doen’. De praktische lijst die we in de ‘oude’ methode gemaakt hebben is hierin natuurlijk ook belangrijk, maar eerst gaan we naar iets anders kijken.
Namelijk;
wat moet ik ervoor doen om de betreffende gedachten achter mij te kunnen laten?
en wat moet ik ervoor doen om de persoon te worden die ik moet gaan worden?
Dat zou er zo uit kunnen zien;
- Ik moet iemand vinden die mij over mijn perfectionisme en onzekerheden heen kan helpen, en/of mij daarin enige tijd kan begeleiden in de opstartfase van mijn blog.
- Ik moet gaan oefenen met het uiten van mijn mening in het dagelijks leven bij mensen die ik vertrouw om succeservaringen op te doen en mijn zelfvertrouwen te laten groeien.
- Ik moet een cursus bloggen gaan doen om mij sterker in het medium te voelen en om mijn eigen stijl en stem te vinden in het schrijven. Hierdoor sta ik sterker en ben ik weerbaarder tegen kritiek van buitenaf.
- Ik moet de juiste manier voor mij ontdekken waarmee ik mezelf aan mijn eigen deadlines kan houden. Ik moet een manier vinden om mezelf te blijven motiveren en een schop onder de kont te kunnen geven.
Ect.
Zie je hoe groot het verschil is? Bij het stellen en behalen van je doelen gaat het er niet alleen om hoe ze praktisch waar kan maken, maar vooral om wie jij moet gaan zijn om aan je doelen te kunnen blijven werken. Je zult oude patronen en niet helpende gedachten moeten doorbreken en nieuwe skills opbouwen voor de toekomst. Want nieuwe doelen vragen om een nieuwe richting en aanpak. Oude doelen trouwens ook. Als je al jaren hetzelfde doel probeert te behalen, maar je geen stappen maakt in het proces, zal ook dit een nieuwe kijk en richting nodig hebben. Wie steeds hetzelfde blijft (doen), zal steeds dezelfde resultaten boeken. Wil je iets anders, dan zul jij anders moeten worden.
Nog even terug naar mijn kunstenaars-zijn….
In de bovenstaande manier waarin we kijken naar welke persoon ik moet worden is het helemaal niet van belang wat er nog van mijn kunstenaars-stukje over is en of mijzelf nog wel een kunstenaar kan noemen. Het gaat erom dat ik een kunstenaar wil zijn en daar naar ga handelen. Ik moet de ‘oude’, belemmerende gedachten hierover loslaten en gaan kijken hoe ik de kunstenaar/ moeder/ blogger / …( vul in op de puntjes ) … ga zijn die ik wil zijn.
Ik vind het nog steeds super spannend om mijn gedachten en schrijven te delen met een groter publiek. Maar de tijd om me te verschuilen achter de angst is voorbij. Ik ga ons kind laten zien dat ze een eigen mening mag hebben en dat die gehoord mag worden, dat ze de wereld gaat verblijden met haar unieke eigenaardigheden, dat ze altijd nieuwe dingen kan leren en een ander pad kan kiezen als zij dat zelf wil en de kracht heeft om eigen leven vorm te geven. Samen met de mensen om haar heen. Samen in liefde.
Dat wens ik haar, dat wens ik mij, dat wens ik jou.
Vanaf nu laat ik de kunstenaar in mij vrij.
Vanaf nu laat ik de kunstenaar in mij zien.
Vanaf nu leef ik een kunstzinnig en creatief leven.
Vanaf nu ben ik de kunstzinnige mama.
En daar heb ik super veel zin in!
Heb jij doelen in je leven waarop je Zarayda’s nieuwe manier van doelen stellen kunt toepassen? Mocht je dit gaat proberen wil je me dan laten weten wat deze methode voor jou heeft gedaan?
Ik ben namelijk heel benieuwd!
Veel succes, veel plezier, en tot later!
Liefs, Sanne