Krijg overzicht in jouw energiebalans: Bullet Journal Pagina

En ineens zitten we thuis. Onze weekindeling ligt overhoop, we mogen niet naar het werk of dagbesteding, afspraken worden afgezegd, kunnen niet meer de kroeg in en vrienden spreken we ineens alleen telefonisch.

De reacties die ik op deze situatie om heen te horen krijg zijn zeer verschillend. Voor de een is de verandering te groot, de ander ziet dit als een kans om eindelijk eens tot rust te komen. Overal om mij heen hoor ik mensen zagen en boren; mensen pakken eindelijk die klusjes aan die normaal blijven liggen. Of de achterstallige oefeningen met hun instrument, of pakken een hobby op die ze al tijden willen uitproberen.

Interessante geluiden, vind je niet? Ineens is er ruimte voor rust, voor hobby’s, voor dingen die ons blij maken. Betekend dit dat we daar in ons leven voor Corona geen tijd voor hadden? Of voor maakte? Doen we teveel? Zijn we te moe? Waar gaat al die energie naar toe?

Mooi moment om onze energiebalans eens onder de loep te leggen!

Hieronder laat ik in een paar stappen zien hoe je dit kan doen aan de hand van jouw persoonlijke weekoverzicht ( een standaard week voor Corona) Of, in ieder geval, hoe ik dat gedaan heb.

1. Verzamel je spullen

 • Iets om op te tekenen/ schrijven. Ik heb hiervoor mijn A5 Bullet-Journal gebruikt maar dit kan ook prima in een schetsboek, schrift of los vel.
 • Potlood & gum / pen / fineliner
 • Markeerstift of kleurpotloden
 • Eventueel wat dingen om de pagina mee te versieren, mocht je dat leuk vinden.

2. Teken een weekoverzicht raster

 • Start linksboven van de pagina. Tel 6 bolletjes naar beneden. Op die hoogte teken je de 1e horizontale lijn, helemaal naar de rechterkant van de pagina.
 • Vanaf die 1e lijn tel je 25 bolletjes naar beneden. Teken op deze rij een horizontale lijn helemaal van links naar rechts.
 • Vanaf de 1e lijn tel je 1 bolletje naar beneden. Ook daar trek je een horizontale lijn van links naar rechts.
 • Op de 1e lijn tel je 8 bolletjes verder. Vanaf dit punt trek je een verticale lijn naar beneden, tot aan de onderste getekende lijn.
 • Tel weer 8 bolletjes verder en trek een verticale lijn. Zo ga je door tot je 6 vlakken op je papier hebt staan.
 • LET OP: ik weet niet of alle Bullet-Journal hetzelfde aantal rijen bolletjes op de pagina’s hebben staan. Mocht die van jou anders uitkomen kan je zelf even met de afstanden spelen.
 • —- Voor wie geen Bullet-Journal gebruikt kan zelf de vlakken op het blad indelen.

3. Schrijf de dagen van de week erin

 • Als je tevreden bent met je lijnen kan je ze overtrekken met een fineliner.
 • Schrijft de dagen van de week erin. De laatste kolom verdeel je in 2e. Zo deel je een kolom voor de zaterdag en zondag.

4. Decoreer!

Mocht je dat leuk vinden natuurlijk. Ik merk zelf dat het voor mij veel beter werkt om bezig te zijn op een pagina die er leuk uit ziet. En zo kan ik er nog een beetje creativiteit in kwijt en maakt het allemaal veel leuker om te vind. Vind ik. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou wat je hiermee doet!

5. Vul je week in en streep aan wat energie geeft en wat energie kost

 • Kies welke kleuren je gaat gebruiken. Gebruik twee kleuren die niet op elkaar lijken. Zo zie je straks snel een balans in de overzicht.
 • Vul je weekplanning zo gedetailleerd mogelijk in. Hou het niet alleen bijwerk, begeleiding of afspraken maar zet er ook dingen in als het huishouden, de boodschappen, het uitlaten van de honden, je lees of crea-momenten. Wees zo zorgvuldig mogelijk.
 • Bepaal daarna bij alles – jawel, ALLES – of het je energie oplevert of energie kost. Bij sommige dingen is dat niet zo zwart-wit natuurlijk. Ik vind mijn werk bijvoorbeeld super leuk, maar na een dag werken ben ik toch echt wel moe. Zo is het ook met sociale contacten. Ik word ontzettend blij van mijn vrienden, maar van een avond met een groep in een ruimte met muziek en gepraat kan ik toch ook aardig moe worden. Daarbij heb ik gekomen om werk aan te strepen als energie-kostend en sociale contacten als energie-gevend. Zo blijft het zaakje in balans.
 • Kom je er niet uit? Vraag dan iemand met je mee te denken ( in mijn geval was dat de kat).

5. Analyseer je overzicht

Als het goed is heeft nu alles wat jij doet een kleur gekregen. Hoe ziet de balans eruit? Is er 1 kleur heel veel aanwezig, of juist heel weinig? Zijn er dagen die voornamelijk 1 kleur hebben? Of is jouw week prima in balans? Nee? Tijd om actie te gaan ondernemen!

Mocht je vragen hebben of willen dat ik met je meekijken? Laat het dan zeker weten!

Succes!

Liefs, Sanne

Leave a Reply