Ik weet het, 2020 is ondertussen al even bezig. En mogelijk is het eerste enthousiaste om aan onze goede voornemens te werken al een beetje afgezwakt. Daarom is dit toch een goede timing voor dit blog. Waarom? We gaan weer even bezig met die goede voornemens, op een leuke, creatieve manier waardoor je weer even extra gemotiveerd wordt om je doelen te behalen.
Een vision board, wa’s dah dan?
De directe vertaling van ‘vision board’ is ‘visie bord’. Oftewel, een bord met jouw visie erop. In dit geval voor jouw leven in 2020. Het doel van een vision board is dat je jouw visie, wensen, doelen, voornemens, hoe je het wilt noemen visueel gaat maken. Je gaat ze vorm geven, kleur geven, een beeld geven aan hoe het er in jouw leven uit kan gaan zien. En dit ga je dan doen op de ouderwetse manier; door lekker te knippen en te scheuren in magazines om daarna je vingers half aan elkaar te plakken als je alle knipsels op een blad probeert te plakken. Heerlijk!
De kracht van visualisatie
Een andere term voor visualisatie is mentale oefening.
Volgens het NLP Instituut heeft visualisatie hetzelfde effect op het brein heeft als het uitvoeren van daadwerkelijke acties. Dit komt omdat de gedachte en beelden die je creĆ«ert tijdens een visualisatie dezelfde signalen in je brein afgeeft die jouw brein verteld dat je de dingen (die je nu aan het visualiseren bent) daadwerkelijk aan het uitvoeren bent. Tijdens het visualiseren worden er bepaalde paden in je brein aangelegd in je gedragsgeheugen. Als jij in gedachte maar vaak genoeg over dat pad loopt ( of de actie daadwerkelijk uitvoert) wordt deze actie ( gevisualiseerd of echt uitgevoerd ) de bekende weg voor je brein. Het wordt een ‘normale’ handeling voor je brein, waardoor de kans bijzonder groot wordt dat je deze handeling ook daadwerkelijk gaat uitvoeren; het voelt namelijk als een soort vanzelfsprekend voor je om dit te gaan doen. Door te visualiseren ben je letterlijk je hersenen aan het voorbereiden op dat nieuwe stuk van je leven.
Door het visualiseren van je doelen wordt het niet alleen meer vanzelfsprekend om actie te ondernemen, het vergroot ook je motivatie en je zelfvertrouwen. Hoe vaker jij het einddoel voor je ziet, hoe meer je erin gaat geloven- hoe sneller, vaker en harder je eraan wilt werken.
Nou werkt het natuurlijk niet zo dat als je 1 keer al wachtent in de rij voor de kassa bedenkt dat je gezonder wilt gaan leven, dat het pad in je brein meteen is aangelegd en je direct de weg weet. Er leiden meerdere wegen naar Rome, maar geen van hen is in 1 moment aangelegd. En nadat de laatste steen gelegd is weet je nog niet automatisch de weg. Je zult de route vaker moeten bewandelen voordat je onthoudt welke afslagen je moet nemen en welke bruggen je over moet. Een kwestie van oefenen en herhalen. En daar komen de vision boards in beeld.
Om nou iedere dag een moment actief te gaan zitten visualiseren is nogal een taak. Het kan, zeker, maar de mens kennende schiet dat er toch snel bij in. We worden afgeleid, vergeten het, hebben geen zin of kunnen onze kop en niet bijhouden. Een vision board maakt dit visualiseren van je doelen een heel stuk makkelijker en door de handeling van het maken van zo’n board plant je meteen een goede basis in je brein.
Het nut van een vision board.
In het maken van een vision board zit tijd. Mocht je net zo’n freubel-enthousiast zijn als ik zal dat je niet zoveel uitmaken, of het zelfs leuk vinden. Mocht het maken van zo’n board je nu zonde van je tijd lijken, laat me dan even uitleggen waarom deze tijdsinvestering je uiteindelijk minder tijd zal kosten en meer zal opbrengen.
Tijdens het maken van jouw vision boards ga je actief aan de slag met de vormgeving van jouw doelen; Wat wil ik precies bereiken en hoe ziet dat eruit? Welke mensen of plekken zijn erbij betrokken? Welke handelingen voer ik daarbij uit? Hoe wil ik me daarbij voelen? En welke elementen symboliseren dat gevoel voor mij?
Je bladert door de magazines op zoek naar afbeeldingen die antwoorden geven op die vragen. Houd je van uitwaaien aan zee en is een van je doelen om je meer vrij te voelen? Grote kans dat je je aangetrokken voelt door afbeeldingen van water. Wil je gezonder leven? Dan zal je oog waarschijnlijk eerder vallen op plaatjes van gezond voedsel of van mensen die wandelen in het bos (ik noem maar wat). Alle afbeeldingen die je vind ga je rangschrikken tot een collage. Dat kan 1 grote collage zijn waarin je alle doelen verwerkt, dat kunnen per doel aparte collages zijn – er is geen vast format voor. Het is belangrijk dat je doet wat jij fijn vind en wat bij jou past. Ben je tevreden over je compositie, dan plak je alles vast.
Door hier met tijd en aandacht aan te werken vorm je een doordacht en concreet beeld van hoe jouw doelen eruit zien. Ze blijven niet als losse flodders door je hoofd dwarrelen maar krijgen vorm, een gezicht gekoppeld aan een bepaalde emotie, een gevoel. Je hebt je wensen zichtbaar en tastbaar gemaakt. En daarmee het pad aangelegd in je brein.
Hang je vision board ( of meerdere als je die hebt gemaakt ) op. Het liefst op een plek waar je vaak komt of langsloopt. In ieder geval waar je ze vaak ziet. Zodra je het board ziet gaat je brein automatisch aan de slag. Het visualiseert je doel, bewandeld het pad en roept emotie bij je op. Hierdoor help je het visualisatie proces enorm! Wil je het nog een tandje opschroeven? Maak er dan een foto van en gebruik het als je screensaver of achtergrond foto van je telefoon. Elke keer als jij je telefoon pakt zie je het beeld wat je gemaakt hebt en helpt het je even stil te staan bij je doelen.
Hoe vaker je het pad in je hoofd bewandeld hoe sneller deze manier van denken normaal zal worden voor je brein. Voor je het weet is het een onderdeel van jouw leven.
Natuurlijk is een Vision Board niet iets wat je alleen maakt om je goede voornemens van het jaar in beeld te brengen. Je zou bijvoorbeeld aan het begin van iedere maand een Vision Board kunnen maken met jouw doelen voor die maand. Of heel gericht bij een nieuw doel, zoals bijvoorbeeld stoppen met roken, of meer voor jezelf opkomen.
Maak jij Vision Boards? En wat brengt het jou? Laat het me weten!
Liefs, Sanne