Afbeelding van een Mixer media collage visionboard waarin doelen rondom gezin, blog, werk, huis is verbeeld in kader van het kunstenaar-mama zijn

Mijn Visionboard 2022 – maak je doelen Zichtbaar

Leestijd: 5 minuten - tekst start onder video

In onderstaande video lees ik dit blog aan je voor.

In de vorige blogs kan je lezen dat ik mijn focus dit jaar wil leggen op het leven als kunstenaar-mama. Om mezelf aan dit doel te blijven herinneren en mezelf te blijven motiveren hierin actie te nemen heb ik er een visionboard bij gemaakt. Ik ga je uitleggen wat een visionboard is, waarom het werkt en wat ik met mijn visionboard heb gedaan.

De directe vertaling van ‘vision board’ is ‘visie bord’. Simpel gezegd is het dus een bord waarop een bepaalde visie verbeeld is. In mijn geval heb ik mijn visie op mijn kunstenaars-moederschap in beeld gebracht. Het doel van een visionboard is om jouw visie, wensen, doelen, voornemens of verlangens visueel zichtbaar te maken. Je gaat de gedachten die je hierover hebt vorm geven, kleur geven, een beeld geven. Zo bijven je doelen niet alleen als gedachten in je hoofd dwalen maar krijgen ze letterlijk vorm. Het wordt tastbaar. Ze worden zichtbaar. Je doelen en verlangens komen tot leven voor je ogen.

Een visualisatie heeft hetzelfde effect op het brein als het doen van de actie zelf. In andere woorden; het in je hoofd bedenken hoe je straks een pizza gaat bestellen geeft dezelfde signalen af in het brein als dat je daadwerkelijk een pizza aan het bestellen bent. Tijdens het visualiseren worden er bepaalde paden in je brein aangelegd in je gedragsgeheugen. Als jij in gedachte maar vaak genoeg over dat breinpad loopt wordt deze actie ( gevisualiseerd of echt uitgevoerd ) de bekende weg voor je brein. Het wordt een ‘normale’ handeling voor je brein, waardoor de kans groot wordt dat je deze handeling ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Het voelt namelijk als een soort vanzelfsprekend voor je om dit te gaan doen. Door te visualiseren ben je letterlijk je hersenen aan het voorbereiden op dat nieuwe stuk van je leven. Naast dat het meer vanzelfsprekend wordt om actie te ondernemen helpt het visualiseren van je doelen ook bij het vergroten van je motivatie en je zelfvertrouwen. Hoe vaker je het voor je ziet, hoe meer je al oefent, hoe groter je zelfvertrouwen wordt, hoe meer je erin gaat geloven, hoe leuker het wordt en hoe vaker en harder je eraan wilt gaan werken.

Een visionboard maakt dit visualiseren van je doelen een heel stuk makkelijker. En door alleen al het maken van zo’n vision board plant je meteen een goede basis in je brein. Tijdens het maken van jouw visionboard ga je actief aan de slag met de vormgeving van jouw doelen; Wat wil ik precies bereiken en hoe ziet dat eruit? Welke mensen of plekken zijn erbij betrokken? Welke handelingen voer ik daarbij uit? Hoe wil ik me daarbij voelen? En welke elementen symboliseren dat gevoel voor mij? Je bladert door de magazines op zoek naar afbeeldingen die antwoorden geven op die vragen. Houd je van uitwaaien aan zee en is een van je doelen om je meer vrij te voelen? Grote kans dat je je aangetrokken voelt door afbeeldingen van water. Wil je gezonder leven? Dan zal je oog waarschijnlijk eerder vallen op plaatjes van gezond voedsel of van mensen die wandelen in het bos (ik noem maar wat). Alle afbeeldingen die je vind ga je rangschrikken tot een collage. Dat kan 1 grote collage zijn waarin je alle doelen verwerkt, dat kunnen per doel aparte collages zijn – er is geen vast format voor. Het is belangrijk dat je doet wat jij fijn vind en wat bij jou past. Ben je tevreden over je compositie, dan plak je alles vast.

In mijn visionboard staat mijn visie op het leven als kunstenaar-mama centraal. Binnen deze visie horen voor mij een paar belangrijke thema’s; mijn gezin, de plek waar wij leven, ikzelf, dit blog en het creatief bezig zijn.

Het creatieve stuk zit ‘em in mijn visionboard al in de manier waarop ik het gemaakt heb. Het is een mixed-media collage waarin op verschillende manieren gebruik is gemaakt van papier, afbeeldingen, woorden, tekeningen en verf. Op de achtergrond heb ik reststukken papier geplakt om textuur te creëren. Daar heb ik verf overheen gestreken. En weer daar bovenop heb ik met verschillend papier-materiaal ons gezinnetje geplakt. De oranje getekende figuur staat voor mijn partner. Ik vond deze tekening tussen een stapel magazines in mijn atelier. Ik geloof dat dit een doodle is van een kunstenaar aan de Unit academie uit de tijd dat ik daar werkzaam was. Hoe mooi dat deze jaren later op mijn visionboard terecht komt! Helemaal passend binnen het kunst-thema zo. Het geeft het net een extra laagje betekenis. Het enige wat ik nog heb toegevoegd aan mijn partnerfiguur is de smiley op zijn shirt. Voor mij zijn mijn partner en smileys onlosmakelijk verbonden met elkaar dus die moest er wel ergens bij in. Voor Dana heb ik een afbeelding van een kindje uit een magazine genomen. Een speels, lachend kind met een regenachtige donderwolk op de trui. Dana is een super leuk en vrolijk kind en af en toe kan ze ook flink donderen. Dat geldt net zo voor moederschap zelf; meestal geweldig leuk met soms wat donkere dagen. Voor mezelf heb ik ook een plaatje uit een magazine gepakt. Deze persoon heeft een vrij simpele outfit aan, maar ziet er toch wat meer artsy uit. Dat is wat ik voor mezelf ook graag wil. Met weinig effort er artsy uitzien. Ik moet nog ontdekken hoe dat in zijn werk gaat hoor. Wellicht kom ik daar later nog op terug. De vrouw in de afbeelding die ik voor mezelf heb gebruikt heeft een bijzonder klein mensfiguur in haar hand staan. Dit staat voor mij symbool voor het kunstenaars-gedeelte in mij. Volgens de schrijfster van The Artist Way moet je je stukje kunstenaarschap behandelen als je kleine kunstenaars kindje. Dit is de verbeelding van dat kindje. En ik moet haar, net als Dana, verzorgen, voeden en liefde geven om veilig te kunnen groeien en ontwikkelen.
De Dana-figuur en de ik-figuur staan in een pan. Deze afbeeldingen hadden geen benen en ik vond het qua compositie niet mooi om die eraan te tekenen. Helemaal niks eronder vond ik ook niks..dus dan maar in een pan..aangezien ik Dana zelf heb gebakken…haha!
Naast mij heb ik nog een hand geplakt die een peace-teken doet. Als kind stond ik zo op iedere foto die er van mij genomen werd. Het herinnert me eraan meer te mogen spelen als een kind, meer vrij te zijn, in vrede en vriendelijkheid met elkaar en mezelf. En vooral om het leven gewoon wat chiller aan te doen. De vele ringen om de vingers van de hand staan voor zelfexpressie. Vroeger ging ik de deur niet uit zonder mijn vele ringen om. Het is een kleine effort die er direct al artsy uitziet. Een mooi’ excuus om meer ringen te mogen kopen haha!
Qua tekst heb ik de zelfgeschreven woorden ’ come on, come on’ erbij geplakt. Deze woorden komen uit het liedje ’ read all about it’ van Emeli Sandé. Dit verwijst naar het schrijven van dit blog; ’ come on, they can read all about it’. Kom op, niet bang zijn, ze mogen er alles over lezen. Kom op, geen excuses, aan de gang’. Het is er om mezelf een schop onder de kont te geven en de nodige motivatie om het schrijven van dit blog door te zetten te me er voor te blijven inzetten. Daarnaast heb ik nog een afbeelding van een huis geplakt. Ik ben de meeste dagen thuis met ons kindje en sinds Dana er is is het huis, de sfeer in huis en het huishouden ineens een stuk belangrijker geworden. Ik wil haar een warm en veilig thuis bieden, natuurlijk. Aan het plaatje van het huis zit een afbeelding van een paddestoel vastgeplakt. Deze heb ik erbij gedaan als reminder dat we ook lekker veel tijd moeten doorbrengen in ons buiten-huis, oftewel de natuur. Dana vind het fantastisch om eruit te gaan en de wereld te ontdekken.

Ik ben er echt heel blij mee hoe mijn visionboard eruit is komen te zien. En ik word er ook elke keer blij van als ik het zie. Ik heb dit visionboard gemaakt op de voorkant van mijn controljournal…oftewel, mijn huishoudjournal. Die gebruik ik iedere dag en dus zie ik iedere dag mijn visionboard.

Door met tijd en aandacht aan je visionboard te werken vorm je een doordacht en concreet beeld van hoe jouw doelen eruit zien. Ze blijven niet als losse flodders door je hoofd dwarrelen maar krijgen vorm, een gezicht gekoppeld aan een bepaalde emotie, een gevoel. Je hebt je wensen zichtbaar en tastbaar gemaakt. En daarmee het pad aangelegd in je brein. Hoe vaker je het pad in je hoofd bewandeld hoe sneller deze manier van denken normaal zal worden voor je brein. Voor je het weet is het een onderdeel van jouw leven.

Om mezelf nog extra te blijven motiveren wil ik iedere week een klein blog posten waarin ik deel wat voor artsy-mama dingen ik gedaan heb. Als ik niks of weinig te delen heb weet ik dat ik weer even extra aandacht mag besteden aan dat stukje. En wellicht kan het als inspiratie dienen voor jou!

Waar ga jij een visionboard voor maken? Mocht je het leuk vinden deze te delen met mij, dan heel graag! Ik raak zelf enorm geïnspireerd door de visionboards van anderen en ben heel benieuwd naar jou!
Ook als je vragen hebt mag je me die zeker stellen. Ik kijk graag met je mee!

Veel plezier met het maken van je visionboard!

Liefs, Sanne

Leave a Reply