collage, intuïtief persoonlijke ontwikkeling

30 dagen Collage voor Zelf-Ontdekking Challenge

#collageforselfdiscovey #30daycollagechallenge

#COLLAGEFORSELFDISCOVERY is een creatieve challenge ontwikkeld door Shelly Klammer. Shelly is therapeut, leraar in expressieve kunst en collage kunstenaar. Op haar website zijn talloze blogs, oefeningen en cursussen te vinden in de creatieve therapie hoek, voornamelijk gericht op creatieve zelfexpressie en zelf-ontdekking. In deze collage challenge moedigt Shelly je aan om iedere dag een intuïtieve collage maken voor 90 dagen lang om daarin jezelf te ontdekken ( of in ieder geval een stukje van jezelf).

Wat is een intuïtieve collage?

Vermoedelijk weten de meesten wel wat een collage inhoud: je zoekt afbeeldingen bij elkaar uit bijvoorbeeld magazines, knipt ze uit, rangschikt ze samen tot een nieuwe afbeelding en plakt ze op. Bij een intuïtieve collage werkt dat in principe hetzelfde alleen – zoals het woord ‘intuïtief’ al doet vermoeden – is een intuïtieve collage een collage proces die je vanuit je intuïtie laat ontwikkelen. Je kiest niet doelbewust je afbeeldingen uit, je neemt niet een stapel magazine speciaal voor woninginrichting, je hebt geen bepaald onderwerp of een idee over hoe de uitkomt van de collage gaat zijn.

Bij een intuïtieve collage pak je random wat magazines. Terwijl je door die magazines bladert kies je alles uit wat je aanspreekt, zonder te bedenken waarom het je aanspreekt. Het is de bedoeling dat je zo min mogelijk je brein gebruikt, om je gedachtes te verklaren of betekenis te geven aan de dingen die je in het magazine ziet. Je vraagt jezelf niet af waarom je aangetrokken wordt door een afbeeldingen van een eiland, een groen blad of een slapend kind. Het enige wat belangrijk is is dat je je aangetrokken voelt tot de afbeelding. Eigenlijk is het vrij simpel: als je brein een ‘hmm’ momentje heeft betekent dat de afbeelding iets heeft getriggerd. Een perfect plaatje om te gebruiken in je intuïtieve collage.

Bij het maken van de collage hou je deze manier van werken vast. Ook het rangschikken van de plaatjes gebeurt hierin intuïtief. Het is dus niet de bedoeling dat je aan de gang gaat met het idee om van alle plaatjes een mooie bloementuin te maken, of een apocalyptisch landschap. Je rommelt een beetje met de plaatjes heen en weer tot je brein weer een ‘hmm!’ momentje heeft. .‘Als een stukje van een mysterieuze puzzel’ ; zo omschrijft Shelly het. En zo ontstaat er totaal nieuw beeld, dat vanuit jouw onderbewuste intuïtie is ontstaan.

Het nut van intuïtieve collages maken

Het idee van een intuïtieve collage is dat je de dingen die zich onbewust in jou afspelen aanspreekt en visueel maakt. De afbeeldingen die jou aanspreken en het eindbeeld dat het collageproces oplevert vertelt iets over wat er zich binnenin jou afspeelt. Het is dan ook de bedoeling dat je de gemaakte collage gaat analyseren. Er wordt aangeraden om het proces en beeld een tijdje in je hoofd te laten pruttelen terwijl je verder gaat met je dag. Na een tijdje kom je dan weer terug bij de collage en maak je je analyse op. Dat kan je er bijvoorbeeld naast schrijven, of in een dagboekje. Wat ook veel gedaan wordt is er een gedichtje over schrijven. Sommige vinden het makkelijker om hun gevoel of ideeën te verwoorden in een gedicht – ik vermoed omdat je in een gedicht een abstractere vorm van taal kan gebruiken om iets te vertellen waar je geen directe omschrijving voor kan vinden.

Aan de hand van die analyse kan er van alles over jou aan het licht komen. Dat klinkt toch interessant, of niet?!

Laten we dat doen dan!

Nou vind ik het altijd interessant om nieuwe dingen uit te proberen als het gaat om creatief bezig zijn en zeker in combinatie met zelfontwikkeling. Challenges vind ik super leuk om te doen! Ik heb er in het verleden een paar gedaan, met hele uiteenlopende onderwerpen en doelen ( van 30 dagen tekenen tot 30 dagen van je armflappen afkomen ) en – afgemaakt of niet – iedere challenge kom ik zoveel meer over mezelf te weten. Echt heel boeiend. Het maken van de Vision Boards ( lees hier) bracht me zoveel plezier dat mij een collage challenge perfect voor dit moment lijkt.

Alleen niet voor 90 dagen, zoals de oorspronkelijke challenge bedoeld is. Nergens kan ik vinden wat de reden voor de 90 dagen is, of waar dit vandaan komt. Op de pagina van Shelly waar deze challenge te vinden is staat onderaan wel ”Why woud you want to create 90 collages?’ Als antwoord hierop staat er geschreven dat veel mensen 90 collages in 90 dagen gemaakt hebben en dit emotioneel bevrijdend vonden. Dit is naar mijn idee geen antwoord op ‘waarom 90 dagen?’ en voor mijzelf geen overtuiging om dit 90 dagen te doen ( met verf gooien is voor mij ook emotioneel bevrijdend, bijvoorbeeld.) Daarnaast geld bij mij ook dat als ik iets nieuws ga doen, zoals iedere dag een collage maken, er iets anders afvalt, zoals iedere dag tekenen ( dat gaan altijd zo ongeacht wat ik ook probeer, dus ik heb het geaccepteerd). Als ik deze challenge 90 dagen ga doen – wat überhaupt al een flinke commitment is – ga ik hoogstwaarschijnlijk 90 dagen lang geen andere creatieve activiteit ondernemen. En dat vind ik bij voorbaat al een beetje zonde. Maar wie weet blijkt ik het wel zo leuk te vinden dat ik na 30 dagen niet wil stoppen!

Doe je mee?

Zoals je aan de foto’s ziet ben ik al begonnen. Ik zal je op op mijn Instagram op de hoogte houden van de voortgang. En aan het eind een uitgebreidde analyse geven.
Zin om ook aan de slag te gaan? Misschien niet voor 90 dagen, of 30 dagen. Misschien een weekje? Of gewoon eentje om uit te proberen? Hier dan nog de stappen onder elkaar;

1: Kies random 1 of 2 magazines uit. Dit kan je eventueel zelfs met je ogen dicht doen.
2: Zoek gemiddeld 5 ( mag meer, mag minder) plaatjes of woorden/zinnen die je aanspreken uit. Zonder erbij na te denken waarom ze je aanspreken!
3: Knip alle plaatjes en teksten uit.
4: Ga , zonder na te denken, aan het schuiven met de plaatjes tot je een nieuw beeld hebt gecreëerd waar je tevreden mee bent.
5: Plak alles op ( een papier/karton, in je journal/ dagboek, wat jij wilt

6: Laat het proces en eindbeeld napruttelen in je hoofd terwijl je verder gaan met je dag. Kijk er af en toe naar, of denk er even aan.
7: Kom na een poosje terug bij je collage om het beeld te analyseren. Wat denk je dat het betekent voor je, of jou vertelt?
8: Schrijf je analyse op.

Wil je jouw collages delen en vind je het leuk als ik ze ook zie? Deel ze dan op Instagram met #sannekes_collagechallenge en tag mij @sannekes_dingen in je bericht zodat ik ze zeker niet mis. Bedenker Shelly is niet meer op Instagram te vinden. Zij is dus niet te taggen in het bericht. Oorspronkelijk had ze bij deze challenge de #collageforselfdicovey. Mocht je andere collages willen bekijken of mensen online ontmoeten die deze challenge ook doen, zoek en gebruik dan #collageforselfdiscovery.

Heel veel plezier!

Liefs, Sanne

Leave a Reply