Welke wolf voedt jij? – artjournal oefening

In het vorige blog hebben we ons verdiept in de wetenschap achter het ’ lief zijn voor jezelf’. Daarin hebben we ontdekt dat hoe jij naar jezelf kijkt, de overtuigingen en het gedrag van anderen beïnvloed, zowel positief als negatief. In deze artjournal oefening ga je voor jezelf met deze informatie aan de slag.

‘ Wat je aandacht geeft groeit.’ Net zoals ’ wees lief voor jezelf’ is het een veel gebruikte quote die je op dit moment overal tegenkomt. Het lijken in eerste instantie simpele uitspraken, maar de wetenschap erachter laat ons zien dat het lief zijn voor jezelf en het groeien van wat je aandacht geeft een enorme impact heeft op ons leven. Zowel op individueel niveau als in het grote geheel. De manier waarop jij naar jezelf kijkt beïnvloed de overtuigingen en het gedrag van de ander op jou. En dit op een manier waarop jouw overtuigingen over jezelf bevestigd worden. Dit beïnvloed op diens beurt jouw overtuigingen en gedrag richting de ander, waardoor het zelfbeeld van de ander weer beïnvloed wordt. En dit speelt door in de contacten die we hebben. In het vorige blog kun je uitgebreid lezen (of luisteren) dat hoe we naar onszelf kijken ontzettend belangrijk is in bijvoorbeeld het in stand houden of juist het doorbreken van zaken als racisme en ongelijkheid. Als wij van onszelf geloven dat wij minderwaardig zijn dan een ander, zal jouw gedrag hierdoor naar de ander, de overtuigingen en het gedrag naar jou beïnvloeden waardoor deze jouw overtuigingen zullen bevestigen. De ander zal je als minderwaardig gaan behandelen waarmee dienst ’ meerwaardigheid’ gevoed wordt en diegene meerdere mensen als minderwaardig gaan behandelen. Zo ontstaat er een patroon dat persoon op persoon wordt voorgezet en op grote schaal ernstige gevolgen kan hebben en de ongelijkheid alleen maar vergroot. Zo werkt het andersom ook. Hoe meer we onszelf als gelijkwaardig zien, hoe meer de ander dat ook zo zal zien, hoe meer dit uitgedragen wordt naar anderen, hoe groter het algehele gevoel van gelijkwaardigheid vergroot zal worden. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om lief te zijn voor jezelf. Door lief te zijn voor jezelf, maak je de wereld een stukje liever. ‘ Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, zei mijn zus altijd. En dat is wat we vandaag gaan doen. We gaan beginnen bij onszelf.

Het klinkt namelijk als nogal wat, het effect dat je in je eentje op grote schaal kunt hebben. Dat begrijp ik. Het is natuurlijk ook niet zo dat jij door ineens radicaal lief te zijn voor jezelf binnen een week alle oorlog, pijn en verdriet de wereld kan uitbannen. En het betekent al helemaal niet dat alle emoties en zaken die als ’ negatief’ bestempeld zijn, er niet meer mogen zijn in je leven. We kunnen als mens niet alleen maar positief zijn. Of alleen maar mooie en leuke dingen meemaken. Het leven is veel meer dan dat. We krijgen allemaal te maken met verdriet, verlies, en pijn. We kennen vrijwel allemaal gevoelen van angst en boosheid. Net zoals van vreugde en tevredenheid. Rutger Bregman schrijft het volgende in zijn boek ’ De meeste mensen deugen’;

‘ Er is een tekst die op het internet rondzwerft, en waar niemand precies de oorsprong van kent. Ze bevat volgens mij een simpele, maar diepe waarheid:

Een grootvader zei eens tegen zijn kleinzoon; ’ Er speelt zich een gevecht in mij af. Een strijd tussen twee wolven. De een is slecht, boos, hebzuchtig, jaloers, arrogant en laf. De ander is goed, hij is rustig, liefdevol, bescheiden, gul, eerlijk en betrouwbaar. Deze wolven vechten ook in jou en in ieder ander persoon.’ De jongen dacht even na en zei toen; ’ Welke wolf zal winnen?’ De oude man glimlachte; ’ De wolf die jij voedt.’

Hier is onderstaande artjournal oefening op gebaseerd.


welke wolf voedt jij?

In dit artjournalproces kun je zien welke materialen ik gebruikt heb. Natuurlijk hoef je niet dezelfde materialen te gebruiken als je die niet in huis hebt of liever iets ander gebruikt. Gebruikt wat je hebt! Het proces en beleving van deze oefening is belangrijker dan het materiaal dat je gebruikt!

Benodigdheden:

  • jouw artjournal, schetsboek op A5 formaat of groter, of een vel A4 papier, of iets anders in ongeveer dat formaat.
    – een wit vel papier op A4 formaat ( of je print het bestand wat je in onderstaande tekst zult vinden).
    – iets om mee te schetsen zoals bijvoorbeeld een potlood of pen.
    – iets van een pen, stift of een kwast met zwarte verf.
    – verf, waterverf, potloden of stiften in de kleur zwart en wit.
    – verschillend papierwerk. Denk hieraan aan scrapboekpapier, oude kranten, folders, magazinepagina’s, wat je maar hebt liggen.
    – verschillende kleuren verf.
    – een spatel, oud bankpasje of stukje karton.
    – Lijm.



We beginnen met het schetsen van de wolven. Dit heb ik in mijn A4 schetboek gedaan. Een los printerpapiertje werkt net zo goed. Het is wel belangrijk dat de achterkant van het vel leeg is. We gaan de wolven namelijk later uitknippen. Ik heb ervoor gekozen om de 2 wolven in een yin-yang achtige vorm te tekenen. Het yin en yang teken staat symbool voor de tegenovergestelde en toch samenwerkende krachten die in alle aspecten van het leven zitten. Dit sluit perfect aan bij de twee verschillende wolven die in – deze metafoor- in ons leven. In mijn tekening wordt de ’ goede’ wolf wit, en de ’ slechte’ wolf zwart. De witte wolf krijgt een zwart oog. Het oog van de zwarte wolf wordt wit. Het idee van de wolven in yin en yang vorm is door meerdere kunstenaars uitgevoerd. Ik heb me laten inspireren door dit idee en er mijn eigen wolven van gemaakt. Nu is het aan jou om dat ook te doen! Je mag daarvoor de lijntekening van mijn wolven gebruiken. Deze is onder dit stukje tekst gratis te downloaden. Je kunt de tekening uitprinten en de wolven verder uitwerken zoals jij dat wilt!

Ik gebruik een brushpen voor het lijnwerk, maar je kunt natuurlijk iedere pen, stift of kwast gebruiken die je voor handen hebt. In mijn lijnwerk probeer ik onderscheid te creëren tussen de witte en de zwarte wolf, nog zonder dat de wolven hun eigen kleur hebben gekregen. De zwarte wolf krijgt scherpe, puntige lijnen waardoor de wolf een wat hardere uitstraling krijgt. De witte wolf krijgt meer dunnere en ronde vormen waardoor de wolf zachter lijkt. Probeer dit zelf ook maar eens toe te passen. Alleen al in de manier van de lijnen zetten zul je het verschil tussen de wolven gaan voelen tijdens het tekenen.

Daarna geef je de wolven hun eigen kleur. Ik heb hier zwarte waterverf voor gebruikt. De witte wolf heeft de kleur van het papier gehouden. De zwarte waterverf heb ik flink verdund om er wat schaduwen mee aan te brengen in de witte wolf. Je hoeft natuurlijk niet net als ik zwart en wit te gebruiken voor je wolven. Misschien zijn jouw wolven wel neongeel en paars-groen geblokt. Het kan allemaal, en het is allemaal goed. Zolang het maar jouw wolven zijn.

Terwijl de wolven liggen te drogen gaan we beginnen aan de achtergrond van onze artjournalspread. Ik gebruik een oude planner als artjournal. Deze is dichtgeklapt ongeveer A5 formaat. Open is onze spread dus ongeveer A4 formaat. Natuurlijk is een groter of kleiner boek of blad ook helemaal prima om te gebruiken!

De achtergrond vullen we met verschillende stukjes papier. Ik heb een oude krant gebruikt waarin de kleuren crème, rood, roze, grijs en zwart zaten. Gebruik vooral wat je hebt liggen. Dat kan fansy patroonpapier zijn, maar je creëert ook de mooiste dingen met afval papier uit de oud papier bak. Ga scheuren of knippen, wat jij prettig vindt en plak je hele spread vol met papierstukjes.

Kies daarna een aantal kleuren verf uit en knijp deze rechtstreeks uit de tube op het papier. Met een kwast, spatel, oud pasje of een stukje karton smeer je de verf uit over de spread. Niet te veel over nadenken, gewoon smeren en zien wat er ontstaat.

Nadat je alle verfklodders hebt uitgesmeerd kun je nog meer lagen verf of iets toevoegen. Je kan het zo bont maken als je zelf wilt! Ik heb er met een zwarte spuitbus nog wat extra vlekken op aangebracht.

Als de verf een beetje droog is knip je de wolven uit en plak je deze in het midden van je spread.

Om de wolven wat beter uit te laten komen heb ik met witte gelpen sommige lijnen van geaccentueerd. Dit is een geen must. Mocht je het wel willen doen kun je iedere kleur gebruiken die je wilt. Inplaats van een gelpen zou je een stift, potlood, of verf kunnen gebruiken.

Schrijf op een los papiertje de woorden:
– GUL
– RUSTIG
– BETROUWBAAR
– LIEFDEVOL
– BESCHEIDEN
– BOOS
– JALOERS
– ARROGANT
– HEBZUCHTIG
– LAF

Knip de woorden uit en plak ze bij de wolf waar de woorden bij horen.

Bij mij ziet dat er zo uit.

Nu ga je jouw wolven ieder een eigen naam geven die jij passend vind bij de wolf. Het kan zijn dat er direct namen bij de opkomen, en het kan ook zijn dat je er even over na moet denken. Dat laatste was bij mij het geval en tijdens mijn denkproces heb ik wat pennen zitten spelen en markeringen op het blad gezet.

Schrijf de naam bij de wolven. Ik kwam uiteindelijk uit op Levi voor de witte wolf, en Loki voor de zwarte. Door de gelijke klanken in de namen lijkt het alsof de wolven verwant zijn aan elkaar. Alsof ze bijvoorbeeld broer en zus zijn. Helemaal passend bij het thema dus!

De naam Levi staat voor ’ loyaliteit en verbinding’. Loki is de god van de manipulatie en bedrog. Schrijf de betekenis van jouw namen, of de reden waarom je de namen hebt gekozen erbij. Zo weet je over een tijdje nog waar de namen vandaan komen.

Nu gaan we dieper in op wie je wolven in jou in zijn. Begin bij de zwarte, ’ slechte’ wolf en stel jezelf onderstaande vragen terwijl je de antwoorden rond de wolf schrijft. Stop niet als de ruimte op is, maar schrijf gewoon door over de tekst die je net geschreven hebt. Het geeft niet als je de tekst hierna niet goed of helemaal niet meer kunt lezen.

Als je alle vragen voor de zwarte wolf beantwoordt hebt ga je door naar de witte wolf. Stel jezelf dezelfde vragen en schrijf ze rond de witte wolf op.

Probeer niet te veel na te denken over de antwoorden. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Er is geen goed of fout! Misschien komen er hele zinnen in je op, misschien slechts enkele woorden. Het is allemaal prima.

Hier komen de vragen:

  • Wat doet deze wolf?
  • Wat denkt deze wolf?
  • Waar heeft deze wolf echt een hekel aan?
  • Waar houdt deze wolf van?
  • Hoe kijkt de wolf naar zichzelf?
  • Hoe ziet deze wolf de wereld?

Zo, nu is het tijd om even adem te halen. Je hebt nu een beeld gekregen van de wolven die in jou leven. Misschien kun je de woorden die je net hebt opgeschreven niet meer lezen, en dat is oke, want je hebt bij iedere wolf een bepaald gevoel ervaren. Je hebt een beeld gekregen van de wolven die in jou leven. Nu is aan jou de vraag: welke wolf voedt jij?

Hoe was deze oefening voor jou om te doen? Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, wat vind je van deze inzichten?

Laat het me vooral weten! Ik ben heel benieuwd wat deze oefening voor je heeft gedaan. Heb je verdere vragen of opmerkingen? Laat dat me ook heel graag weten. Ik kijk graag met je mee!

Smakelijk eten en tot het volgende blog.

Liefs, Sanne


Leave a Reply